Je bekijkt nu Bijzondere bijeenkomst van oud Fokker medewerkers

Bijzondere bijeenkomst van oud Fokker medewerkers

Onder het toeziend oog van de F27 Excalibur van de stichting VNCE vond zaterdag een wel heel bijzondere bijeenkomst plaats van oud medewerkers van Fokker Ypenburg, verenigd in de VOFE. De Friendship hangaar, vaste standplaats van de Excalibur, was voor de gelegenheid ingericht met diverse historische Fokker vliegtuigen.

Al bij binnenkomst roken de oud werknemers van Fokker de lucht van vliegtuigen en techniek en konden ze zich weer even wanen in het vroegere Fokker Ypenburg. De leden van de actieve vereniging hadden elkaar door Covid-19 bijna twee jaar niet kunnen zien en waren zichtbaar blij elkaar weer eens te kunnen spreken. De indrukwekkende achtergrond van vele vliegtuigen werd daarbij belangstellend bekeken en enorm gewaardeerd.

De voorzitter van de VOFE, Flip Westerhoff, tevens vrijwilliger bij de stichting VNCE, verwelkomde de aanwezigen en opende de bijeenkomst. Hij ging later in op de belangrijke rol die Frits Diepen heeft gespeeld in de geschiedenis van Fokker. Flip liet zien dat Frits Diepen een fenomeen was, een bijzonder aimabele man die zeker een plaats verdient als luchtvaart pionier in het rijtje van Fokker en Plesman.
In het publiek was Peter Diepen aanwezig, een van de zonen van Frits die de bijeenkomst zeer waardeerde.

Paul Reijnen, voorzitter van de VNCE vertelde in een presentatie meer over de doelstelling van de VNCE en de aanschaf en komst van de F-27 Excalibur. Paul ging met name in op het belang van een gezamenlijke doelstelling van diverse musea en stichtingen: het luchtwaardig houden van historische Fokker vliegtuigen, en het onder de aandacht brengen van dit belangrijke culturele erfgoed bij het grote publiek.

Daarna vertelde Wouter van Herwijnen over de geschiedenis van de Stichting Vroege Vogels, opgericht door Jaap Mesdag. Ook Jaap was een kleurrijk figuur in de historie van vliegend Nederland. Zo vloog hij als eerste Nederlander over de Atlantische oceaan in een eenmotorig vliegtuig.

Enkele reacties van de aanwezigen: 

  • ..Geweldige dag, jullie hebben bij veel mensen een glimlach op hun gezicht getoverd. Bedankt iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt. Een grote familie dag..
  • ..Terugkijkend op de dag van gisteren kan ik alleen maar vervuld zijn van een groot gevoel van dankbaarheid voor het feit dat ik daarbij aanwezig kon zijn. Bij iedereen zag en herkende ik een gevoel van samenhorigheid, uniek voor een bedrijf dat (jammer genoeg) al zo lang niet meer bestaat..
  • ..Dank nogmaals voor de mooie dag bij Lelystad Airport Friendship. Deze dag was goed georganiseerd door jullie en leuk dat enkele oudere type Fokker vliegtuigen ook aanwezig waren. Ook het belichten van de historie van Frits Diepen was heel er interessant en indrukwekkend..

De bijeenkomst werd georganiseerd door de vrijwilligers van de st. VNCE. Zeusch Aviation stelde de lokatie beschikbaar. Daarnaast verzorgde Arjan Dros, grondlegger van de Catalina stichting, voor het plaatsen van de Fokker S11. De stichting Vroege Vogels stelde een Fokker D7 en een bijzondere Fokker DR-1 ter beschikking.

Deze dag en bijeenkomt was een mooi en goed geslaagd voorbeeld van het gezamenlijke doel dat Paul Reijnen omschreef: het levend houden en onder de mensen brengen van het Nederlandse Vliegende Culturele Erfgoed.

Voor de geinteresseerden die er niet bij waren: hieronder staan links naar de presentaties.

Speech van Flip Westerhoff, voorzitter VOFE
Speech van Paul Reijnen, voorzitter VNCE

Dit bericht heeft 1 commentaar

  1. Peter Burger

    Heb de foto’s met plezier bekeken, zeker omdat ik erg fijne oud collega’s zag!
    De Excalibur staat helaas te ver weg van m’n woonplaats anders zou ik graag de propeller wisselen en de motoren conserveren.
    Heel de techniek zit nog in m’n hoofd. Bedankt Taco, Lex, Hans, Howard, Willem en die er helaas niet meer zijn dat jullie me het vak geleerd hebben. Groeten Peter Burger.

Geef een reactie