Je bekijkt nu Excalibur in ‘Onze Luchtmacht’     Nr. 6 2020
De F27 Excalibur aankomst op Lelystad - foto Frank Crebas

Excalibur in ‘Onze Luchtmacht’ Nr. 6 2020

Logo van het tijdschrift Onze Luchtmacht

In december 2020 verscheen in het tijdschrift Onze Luchtmacht een artikel over de F27 Excalibur van de stichting VNCE. Hierin wordt mooi omschreven hoe het proces in die periode verliep. Alvast een voorproefje:

Tweede leven voor troopship

door Gerrit Boxem

Toen de legendarische DC-3 in de jaren vijftig zo langzamerhand aan vervanging toe was, leek geen enkele vliegtuigfabrikant in staat om een waardige opvolger te ontwerpen. Het gezegde deed toen dan ook de ronde dat de beste vervanger voor een DC-3 een andere DC-3 was…

Maar waartoe geen enkele andere fabrikant in staat was, lukte onze eigen Fokker fabriek wel. Die kwam in 1955 met de F27 Friendship op de proppen en dit toestel werd een doorslaand succes; de DC-3 kon eindelijk met pensioen!

Een militaire versie van de F27 voor het vervoer van vracht en parachutisten, kreeg de naam ‘Troopship’. Daar van kocht de luchtmacht negen exemplaren, aangevuld met een trio Friendships voor het 334 Squadron. Later kwam daar nog een duo in de Maritime-uitvoering bij voor gebruik bij het 336 Squadron op Curaçao.

Dat de F27 fantastische vliegeigenschappen had, kon het grote publiek met eigen ogen zien tijdens de demo’s die het F27 Displayteam jarenlang gaf op de Open Dagen van de KLu.
Langzamerhand verdwenen in de jaren negentig echter zowel de militaire als de civiele F27’s van het toneel om plaats te maken voor modernere vliegtuigtypes.

Diverse keren gingen in ons land stemmen op om in ieder geval één vliegend exemplaar van dit vlaggenschip van de Nederlandse vliegtuigindustrie te bewaren voor het nageslacht. In de loop der jaren zijn er door verschillende instanties pogingen in het werk gesteld om dat voor elkaar te krijgen. Die pogingen strandden uiteindelijk allemaal, maar nu lijkt het toch definitief te gaan lukken.

In oktober 2019 deed de Stichting Vliegend Nederlands Cultureel Erfgoed (VNCE) via een online veiling een winnend bod op een Fokker F27 Troopship. Die was net buiten dienst gesteld door het US Army Parachute Team ‘Golden Knights’. Onze Luchtmacht sprak onlangs over de komst van de F27 naar ons land met de voorzitter van de VNCE, Paul Reijnen. (verder lezen)

De F27 Excalibur aankomst op Lelystad - foto Frank Crebas
De F27 Excalibur aankomst op Lelystad - foto Frank Crebas
Download hier het hele artikel: Onze Luchtmacht

Geef een reactie